Jak poznat, kdy je čas česnek vykopat, a jak ho sklidit, abyste ho uchovali do nové sklizně.
Kdy kopat česnek / depositphotos.com
Česnek je jedním z nejnenáročnějších druhů zeleniny na zahradě. Nepotřebuje žádnou zvláštní péči ani pravidelnou zálivku. Má však jednu zvláštnost – je důležité ho včas vykopat, aby nebyl mladý, ale ani přezrálý. Prozradíme vám, kdy můžete česnek vykopat a co s ním po sklizni dělat.
Jak zjistit, že je česnek připraven ke sklizni
Termíny sklizně zimního a jarního česneku se liší. Zimní česnek (který se vysazuje na podzim) se ve středním pásmu zpravidla vykopává od poloviny července do začátku srpna. Světlý česnek (vysazený na jaře) – později, od druhé poloviny srpna do poloviny září. Termíny sklizně závisí také na odrůdě: rané jsou hotové za 85-90 dní, pozdní za 100-110 dní. Ale je prostě nemožné přesně říci, jaké číslo vykopat česnek. Hodně záleží na regionu, počasí a vlastnostech půdy. Proto, aby bylo možné určit, zda je možné česnek vykopat, nebo ještě ne, se lidé naučili zaměřit se na několik základních znaků.
Kdy kopat zimní česnek
Existuje několik způsobů, jak určit, kdy česnek kopat:
- Nejjednodušší je pozorovat jeho šipky. Za tímto účelem se při odstraňování šipek na česneku ponechá několik „kontrolních“ šipek. Jakmile se šipka narovná směrem vzhůru, tobolka praskla a objevila se semena – je čas kopat;
- Můžete se také podívat na peří a listy: dvě spodní peříčka by měla být zcela suchá a horní listy by měly začít žloutnout;
- vykopejte několik rostlin česneku na záhonu – pokud se kořen změnil z jasně bílého na světle šedý a začal zasychat, můžete vykopávat celou rostlinu.
Také u zralého česneku by měla být slupka tlustá a suchá, podle odrůdy fialové nebo bílé barvy.
Kdy vykopávat ostrý česnek
Pro jarní česnek „platí“ stejná pravidla jako pro zimní česnek. Existuje však několik dalších příznaků:
- česnek přestává růst;
- listy a stonky začínají odumírat;
- kořenový krček usychá.
Proč je důležité česnek vykopat včas: je to jednoduché – pokud se to opozdí nebo uspěchá, zelenina bude špatně uskladněná, může začít hnít a nepřežije do nové sklizně.
Jak správně vykopat a skladovat česnek
Existuje několik základních pravidel pro sklizeň česneku, aby vydržel déle:
- asi 1-1,5 týdne před sklizní ho nezalévejte;
- česnek vykopávejte v suchý den – ráno nebo večer, aktivní polední slunce ho může vysušit;
- česnek kopejte vidlemi – rýč ho může poškodit;
- po sklizni nechte česnek 7-10 dní v dobře větrané místnosti – musí oschnout, proto ho rozložte;
- po usušení odřízněte stonek (ponechte asi 10 cm) a kořeny.
Přezrálý a poškozený česnek dejte stranou a použijte ho jako první.
Podobně je to s cibulí – pro její sklizeň neexistuje univerzální čas, protože záleží na regionu, počasí a odrůdě. Existuje však několik jistých znaků: zralé cibule mají žlutá pera, která začínají žloutnout a ohýbat se k zemi, krček vadne a slupka se začíná loupat.